Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát a Sütikkel kapcsolatos irányelv értelmében.

Az Intel állítólag elhagyja az új processzoroknál a magas órajelszinteket - erről szivárogtak ki információk.

Az Intel állítólag elhagyja az új processzoroknál a magas órajelszinteket - erről szivárogtak ki információk.
A közelgő Intel Core 9 Ultra 285K Arrow Lake processzornak állítólag jóval alacsonyabb órajelfrekvenciája lesz, mint a Core i9 14900K-nak.

Az Intel Arrow Lake sorozat leggyorsabb asztali processzora jóval lassabb órajelfrekvenciával rendelkezhet, mint a jelenlegi 14. generációs csúcsmodelljei, akár 700-900 MHz-rel alacsonyabb sebességgel. Ha igazak a legfrissebb pletykák, az Intel úgy tűnik, tanult a leckéből, és óvatosabban állítja majd be az új Core Ultra asztali CPU-k órajeleit.

Az Intel az utóbbi időben nehézségekbe ütközött az AMD-vel szemben a legjobb játékprocesszorok terén. A vállalat korábban nagy hangsúlyt fektetett a magas órajelre, hogy a leggyorsabb processzorokat kiemelje, de a közelmúltbeli jelentések arról szólnak, hogy az Intel CPU-i játék közben összeomlanak, ami arra késztette a vállalatot, hogy kérje a lapkagyártókat, hogy csökkentsék a lapkák energiahatárait. Ennek következtében a CPU-knak kevesebb mozgástere marad a magas órajel eléréséhez.

Mindez változhat az Intel új Arrow Lake CPU-ival, ha igazak a legfrissebb pletykák. A tech kiszivárogtató MebiuW szerint a Weibo nevű kínai mikroblogging platformon közzétett bejegyzések szerint "a 14900KS frekvenciája 12%-kal magasabb lehet, mint az Ultra 2 285K"-é.

Az Intel 14. generációs zászlóshajója a Core i9 14900KS, melynek 6,2 GHz-es boost órajele igen magas, míg a Core i9 14900K 6 GHz-ig megy fel. Az új Core 9 Ultra 285K-nek 5,53 GHz-re kellene mennie, hogy a Core i9 14900KS 12%-kal gyorsabb legyen.

Ez jelentős órajelcsökkenés a két generáció között. Érdekes, hogy az órajele még ennél is alacsonyabb lehet. Ha azt mondják, hogy "egyszerűen mondják, hogy 5,5", a válasz az, hogy "5,5 gyakorlatilag lehetetlen. 5,3 már elég jó."

Lehet, hogy a Core 9 Ultra 285K csúcs turbo órajele csak 5,3 GHz lesz? Ha az Intel architekturális fejlesztései nagyobb változást hoznak az IPC-ben, akkor az órajel nem lesz annyira fontos ebben a generációban, mint az előzőben, és a 5,3 GHz még mindig gyorsabb, mint a Core i9 12900K 5,2 GHz-es boost frekvenciája.

A MebiuW kétségbe vonja ezt, mondván, hogy "a 285K egy magos teljesítménye talán nem 12%-kal magasabb, mint a 14900KS-é." Várható, hogy a 285K gyorsabb lesz, mint a 14900KS, még a kisebb órajel mellett is, de a különbség nem lesz hatalmas.

Az AMD bebizonyította, hogy az órajel nem minden a játék teljesítményében - a Ryzen 7 7800X3D például, bár csak 5 GHz-es csúcsponti órajele van, elképesztően gyors játékokban.

Mindez még nem hivatalosan megerősített az Intel részéről, szóval vegyük csak egy kis sóval. De nem lennék meglepve, ha az Intel könnyebben venné az órajel sebességét az új Arrow Lake CPU-kkal kapcsolatban, különösen a Core i9 CPU-k stabilitási problémái után.

A kérdés az, hogy az új CPU-k fel tudnak-e versenyezni az AMD Zen 5 architektúrájával, ami csak a 2024 végén derül ki.

Reméljük, többet megtudunk az Intel Arrow Lake és az AMD Zen 5-ről a 2024 júniusi Computexen. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: CPU
Árukereső.hu Árukereső.hu