Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát a Sütikkel kapcsolatos irányelv értelmében.

Az Intel válaszol: Miért lépnek fel hűtési nehézségek a 13. és 14. generációs processzoroknál?

Az Intel válaszol: Miért lépnek fel hűtési nehézségek a 13. és 14. generációs processzoroknál?

Az Nvidia és az alaplapgyártók után most az Intel is nyilatkozott az ügyben. Bár a hivatalos sajtóközlemény még nem látott napvilágot, előzetesen kiszivárgott információk szerint a vállalat is reagált a 13. és 14. generációs CPU-k hűtési problémáira

Az elmúlt hetekben nem túl kellemes hírek érkeztek az Intel háza tájáról. A fő profiljukat a cég processzorait érintették ezek az ijesztő jelentések. Áprilisra kiderült, hogy az Intel i7 és i9 processzorai komoly stabilitási problémákkal küzdenek. A problémában Különösen érintették a 13. és 14. generációs CPU-k, bár teljes mértékben a 12. generáció sem maradt problémáktól mentes. A 13. generáció már majdnem 2 éve megjelent, ezért a gyártónak bőven volt ideje orvosolni a helyzetet,  így sokan azt hitték, hogy csak alaptalan vádakkal, súlytják a termékeket. Azonban kiderült, hogy a hiba felfedése azért késlekedett, mert a Windows hibaüzenetei inkább a videokártyák felé terelték a felhasználókat így sokáig elsiklott a probléma a user-ek felett.

Az alkalmazások hirtelen a videomemória hiányára hivatkozva crasheltek olyan játékok alatt is, mint a CS2 vagy a DotA, annak ellenére, hogy erre semmilyen indok nem volt. Áprilisban az Nvidia hivatalosan is megerősítette, hogy ez az Intel hibájából adódik, nem az övékéből. Az Intel eleinte nem reagált a problémára, de hamar kiderült, hogy némi UEFI beállítással viszonylag könnyen orvosolható a helyzet. Ennek érdekében a processzorok fogyasztását és órajelét kicsit vissza kell fogni, és már több alaplapgyártó is kínál mérsékelt profilt. A gyártók előrelátóan cselekedtek, és úgy tűnik, hogy megfontolt döntést hoztak.

 

A felmerülő problémákat az Intel továbbra is az alaplapgyártókra hárítja  - Helyes ez így?

A WCCFTech birtokába került egy előzetes sajtóközlemény, amelyet az Intel készített. A cég állítása szerint a stabilitási problémák fő okozói az alaplapok veszélyes alapbeállításai. A túlzott órajel, fogyasztás és feszültség beállítások szinte nem korlátozzák a processzorok teljesítményét. Ez eredményezheti a chip túlmelegedését vagy olyan feszültségértékek alkalmazását, amelyek már a chip hibás működését eredményezik. Az Intel ezért arra kéri az alaplapgyártókat, hogy az Intel ajánlott beállításokat tükröző profilokat adjanak ki, nem pedig saját beállításaikat. Ezt minél hamarabb megtennék.

az Asus nemrégiben be is vezette az Intel ajánlott beállításokat tükröző profilokat. A visszajelzések szerint valóban javult a stabilitás. Azonban  ez 8-15%-os teljesítményveszteséggel jár. Ez önmagában is probléma, nem beszélve arról, hogy a felhasználók nemrégiben 250, vagy akár 300 ezer forintot fizettek, hogy kiemelkedő teljesítményt kapjanak.

Ha te is kiemelkedő teljesítményre vágysz válaszd az EZComp-ot!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: CPU
Árukereső.hu Árukereső.hu