Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát a Sütikkel kapcsolatos irányelv értelmében.

Veszélyben az Nvidia RTX 4090: A kábelek olvadása ellenőrzött körülmények között is bekövetkezett

Az Nvidia 2022 elején bejelentette a várva várt flagship modelljét, az RTX 3090 Ti kártyát. Ez a kártya már egy új csatlakozótípussal érkezett, amelyet 12VHPWR néven ismerünk. Az új csatlakozó célja az volt, hogy lecserélje a korábbi 6+2 pines PCIe csatlakozókat, és csökkentse a szükséges kábelek és csatlakozók számát. Papíron a 12VHPWR akár 600 wattot is képes kiszolgálni, ami ideálissá teszi az új generációs flagship modellek számára. Azonban később kiderült, hogy ez a megoldás nem bizonyult annyira sikeresnek, ahogyan azt remélték.

Az RTX 4080 és RTX 4090 tulajdonosok 2022 végén kezdték észrevenni, hogy gondok vannak az új csatlakozóval. A füstölgő, égő kártyák jelentéseitől kezdve a tápegységek problémájáig terjedő panaszok miatt az Nvidia kénytelen volt cserélni a csatlakozót a biztonságosabb 12V-2×6-ra. Azonban ez a változás nem védte meg a korábbi kártyák tulajdonosait.

Az RTX 4090 kábel és a tápegység mindkét végén olvadt, ami súlyos problémákat okozott.

A Tom's Hardware csapata május elején egy különleges esetről számolt be. Míg korábban előfordult, hogy vagy a kártya, vagy a tápegység oldala olvadt meg, most mindkét végén megtörtént a kábel olvadása, mely jól látható nyomokat hagyott maga után.       

                                                                                                                                

A képen jól látható, hogy a csatlakozásnál égési és olvadási nyomok láthatók. A tápegységnek dedikált 12VPHWR csatlakozója van, így átalakító használata sem volt szükséges. Érdekesség, hogy a kártya tulajdonosa csak 75%-os TDP korlátozást alkalmazott, de ez sem védte meg a problémától. Ez egyértelműen mutatja, hogy az eredeti 12VHPWR csatlakozó hibás megoldás volt.

Ha te is kiemelkedő teljesítményre vágysz válaszd az EZComp-ot!

Tartalomhoz tartozó címkék: GPU Videókártya
Árukereső.hu Árukereső.hu